Opis historii mojego życia 1918-1981. 1981 (1981)
Wspomnienia z dzieciństwa i młodości spędzonych w Knutange (departament Mozeli) we Francji, obraz życia w różnojęzycznym środowisku robotniczym, szkoła podstawowa i średnia przy Societe Matallurgique de Knutage, pierwsza praca zawodowa, w listopadzie powołanie do Armii Polskiej we Francji, pobyt w obozie szkoleniowym w Coetquidan, w maju i czerwcu 1940 r. przemarsz II Dywizji Strzelców Pieszych z Wersalu do Szwajcarii, internowanie w obozie Oehlenberg, praca przy budowie drogi z Hasen do Bellikon, szczegółowe opisy warunków bytowych i stosunków międzyludzkich, rozbudzenie poczucia tożsamości narodowej. Repatriacja w 1948 r., praca na stanowisku mechanika w pakowni Kaliskich Zakładów Koncentratów Spożywczych ``Winiary'', a w latach 1949-1978 w Przedsiębiorstwie Handlu Sprzętem Rolniczym ``Agroma'' w Kaliszu na stanowiskach kierowniczych, problemy związane z exportem traktorów, nadzieje związane z odnową 1980 r., sprawy rodzinne.
BPCim 3173
Keywords: Oehlenburg; obóz; Szwajcaria; Hasen; Belikon; Wersal; m; Francja; Knutange; internowanie; Mozela; rzeka; Kalisz; Wielkopolska; Coëtquidan; wojskowy obóz szkoleniowy; obozy 20 w.; robotnicy 20 w. praca; robotnicy 20 w. wykształcenie; wojsko 20 w.