Wspomnienia 1914-1981. 1981 (1981)
Trudne warunki materialne w wielodzietnej rodzinie dozorcy gimnazjum w Żninie, dane dotyczące rodziców, praca zarobkowa od wczesnego dzieciństwa, przeprowadzka do Bydgoszczy, nieszczęśliwe zamążpójście, samotne wychowywanie i utrzymywanie dzieci w trudnych warunkach mieszkaniowych. Po II wojnie światowej liczne zmiany miejsca pracy i zawodu, korenspondencyjna edukacja zakończona w 1972 r., konflikty z dziećmi, kłopoty zdrowotne, inwalidztwo.
Akc.: c 1986 408
Keywords: Bydgoszcz; m; Pomorze; Żnin; robotnicy 20 w. praca; wojna 1939-1945 II światowa