Moje wspomnienia z lat 1920-1981. 1981 (1981)
Opis życia mieszkańców robotniczej dzielnicy Główna w Poznaniu w okresie międzywojennym. Praca i nauka w odlewni żeliwa w Zakładach Cegielskiego (dzisiejszy ``Pomet''). Opis pierwszych dni II wojny światowej w Poznaniu. Obszerny obraz przymusowej pracy w Cegielni Georga Stackebrandta w Mildenberg nad Hawelą w latach 1940-1945 ; po wojnie osiedlenie się na Ziemiach Odzyskanych i zatrudnienie we wrocławskim ``Pa-Fa-Wagu''.
Akc.: c 1986 427
Keywords: Poznań; m; Mildenberg nad Hawelą; Cegielnia Georga Stackebrandta; m.?; Niemcy; Hawela; rz; Śląsk; Wrocław; Ziemie Odzyskane; osadnictwo; robotnicy 20 w. praca; wojna 1939-1945 II światowa