Dziecko warszawskiego Targówka 1896-1950. 20 w
Wspomnienia z czasów dzieciństwa i młodości zawierające głównie opisy przygód doznanych w okresie rewolucji 1905 r. w Warszawie, nauki w zakładzie mechanicznym Stefana Koźniewskiego w Grójcu oraz służby w wojsku rosyjskim podczas I wojny światowej.
Akc.: c 1986 437
Keywords: Grójec; m; zakład mechaniczny; Rosja; Mazowsze; Warszawa; rewolucja; robotnicy 20 w. praca; wojna 1914-1918 I światowa; wojsko 20 w.