Życiorys robotnika 1923-1981. 1981 (1981)
Dzieciństwo w ubogiej rodzinie robotniczej pochodzenia chłopskiego spędzone w Czeladzi. Opis warunków bytowych, praca przy wypasie bydła, handel węglem z "bieda szybów" w Katowicach, obraz paniki w pierszych dniach II wojny światowej, skierowanie na roboty do Niemiec i zatrudnienie w gospodarstwie rolnym Fridbergu w Hesji, szczegółowy opis warunków pracy, stosunku Niemców do Polaków, wyzwolenie przez wojska amerykańskie, pobyt w kilku obozach przejściowych m.in. w Frankfurcie nad Menem oraz w Koblencji, po powrocie do kraju podjęcie pracy w górnictwie węglowym, działalność partyjna m.in. objęcie kierownictwa działu rolnego w Komitecie Powiatowym PZPR w Będzinie, funkcja I sekretarza gminnego PZPR w Zagórzu, kłopoty zdrowotne i materialne, powrót do pracy pod ziemią. Uwagi nad niegospodarnością w przemyśle wydobywczym, refleksje dotyczące zmian w świadomości klasy robotniczej w okresie powojennym i wnioski z tego faktu wypływające dla organów władzy państwowej.
Akc.: c 1986 438
Keywords: Polska; polityka wewnętrzna; Będzin; m; Koblencja; obóz przejściowy; Niemcy; Śląsk; Katowice; Zagórze; Men; rz; Frankfurt n/Menem; Fridberg; rolnictwo; Czeladź; Hesja; obozy 20 w.; robotnicy 20 w. praca; wojna 1939-1945 II światowa; wojsko 20 w.