Pamiętnik 1932-1981. 1981 (1981)
Wspomnienia mieszkańca Malowanej Góry na Podlasiu, okres okupacji hitlerowskiej, działalność partyzantki po wyzwoleniu, warunki życia na wsi w latach 1945-1956, łączenia pracy magazyniera kolejowego[?] z uprawą roli w gospodarstwie ojca, trudności związane z usamodzielnieniem się i założeniem rodziny, dorabianie chałupniczą produkcją swetrów, budowa domu. Spostrzeżenia dotyczące repatriantów obserwowanych na stacji granicznej w Terespolu, opis sceny powitania Gomułki, który zatrzymał się w Białej Podlaskiej będąc w podróży do Moskwy, choroba wywołana warunkami pracy, zmiana zawodu, stanowisko dyspozytora maszyn w miejscowym Kółku Rolniczym, działalność w samorządzie wiejskim, podział społecześństwa wsi w związku z konfliktem o budowę świetlicy.
Akc.: c 1986 445
Keywords: Moskwa; m; Rosja; Podlasie; Malowana Góra; w; Terespol; Biała Podlaska; robotnicy 20 w. praca; wieś 20 w.