Rejs do wolnych przestrzeni. [ok.] 1960-1981 1981 (1981)
Obraz rozwoju świadomości społecznej i politycznej młodego robotnika: wychowanie w katolickiej rodzinie rolniczej niechętnej powojennemu ustrojowi, ukształtowanie się poglądów zgodnie z założeniami wychowczyni szkoły, zmiany spowodowane realiami pracy zawodowej i samodzielnego utrzymywania się. Wspomnienia zawierają barwne opisy strajków robotników Stoczni im. Komuny Paryskiej w Gdyni w 1970 i 1980 r., zajść ulicznych, spostrzeżenia z zakresu tzw. psychologii tłumu, uwagi dotyczące stosunków w różnych zakładach pracy.
Akc.: c 1986 447
Keywords: Gdynia; m; Pomorze; robotnicy 20 w. praca; robotnicy 20 w. wykształcenie; strajki 20 w.