Życiorys. 1981 (1981)
Młodość: trudne warunki materialne - bezrobotny ojciec, wrzesień 1939 - ucieczka za rzekę Narew. Okupacja, nielegalny handel, praca przymusowa, obóz w Pułtusku, ucieczka, więzienie w Płońsku, ucieczka, aresztowanie, praca u niemieckiego gospodarza, wyzwolenie - Taurogi na Litwie, Pułtusk, referendum - udział jako ``obstawa'', praca w charakterze przewodniczącego Zarządu Powiatowego ZWM. Od 1950 nauka w szkole partyjnej w Łodzi, praca na stanowisku drugiego sekretarza Komitetu Powiatowego w Wałczu, wykluczenie z partii w 1953 r. , praca w cegielni w Złocieńcu.
Akc.: c 1986 454
Keywords: Łódź; m; Litwa; Narew rz; Wałcz; Polska Zjednoczona Partia Robotnicza Komitet Powiatowy; Pułtusk; Płońsk; Taurogi; Złocieniec; obozy 20 w.; robotnicy 20 w. praca