Wspomnienia 1900-1981. 1981 (1981)
Epizod powstania wielkopolskiego, praca robotnika rolnego w czasie okupacji, objęcie gospodarstwa po wojnie, stosunki na wsi.
Tekst przeplatany wierszami, w końcowej części w formie dziennika.
Keywords: Wielkopolska; powstanie; Poznań; m; robotnicy 20 w. praca; wieś 20 w.