Historia rodziny górniczej 1906-1976. 1976 po (1976)
Ukończenie Państwowej Szkoły Przemysłowej, służba wojskowa, udział w akcji przyłączania Zaolzia, 1939 r., ucieczka na Węgry, kolejne prace i awanse zawodowe po wojnie.
Akc.: c 1986 496
Keywords: Zaolzie; wkroczenie wojsk polskich; Węgry; robotnicy 20 w. praca; robotnicy 20 w. wykształcenie; wojsko 20 w.