Pamiętnik 1823-1981. 1981 (1981)
Historia rodziny i wsi Szpitary od 1823 r. Głównym problemem przewijającym się przez całą pracę są sprawy pedagogiczne w różnych aspektach. Ciekawe obrazy życia chłopów w wiosce duchownej, kultury ``podwórkowej'', proletariackiego Sosnowca.
Akc.: c 1986 517
Keywords: Sosnowiec; m; Śląsk; Szpitara; w; robotnicy 20 w. praca; wieś 20 w.