Opis historii mojego życia 1922-1981. 1981 (1981)
Wyrzeczenia rodziny robotniczej dla kształcenia dziecka, pierwsze prace i warunki życia w okupowanej Polsce, kontynuacja nauki po wojnie i prace społeczne w pierwszych latach po wyzwoleniu. Opis organizacji referendum 1946 r., praca kierownika kontroli technicznej w Bytomiu, kolejne awanse i odznaczenia.
Akc.: c 1986 536
Keywords: Bytom; m; Śląsk; robotnicy 20 w. praca