Pamiętnik 1922-1981. 1981 (1981)
Związany od dzieciństwa ze wsią. Po 1945 osiedlenie na Ziemiach Odzyskanych i praca w PGR-ach; problem niesprawiedliwości społecznej, szykanowanie przez UB, uwagi n.t. funkcjonowania PZPR i związków zawodowych w PGR-ach.
Akc.: c 1986 540
Keywords: Ziemie Odzyskane; robotnicy 20 w. praca; wieś 20 w.