Wspomnienia 1919-1981. 1981 (1981)
Okupacja i praca konspiracyjna; życie rodzinne i konflikt z rodziną męża; choroba i śmierć męża. [Opisuje: pracę w czasie okupacji, założenie rodziny i jej rozkład, powolne "dorabianie się", pracę na kolei.]
Jest to tylko rzekomy autor pamiętnika. Tekst został napisany przez wdowę - Halinę Nyc w kilka lat po śmierci męża.
Keywords: robotnicy 20 w. praca