Pamiętnik 1927-1981. 1981 (1981)
Życie na wsi przedwojennej i nauka w szkole wiejskiej; praca przymusowa u bauera w Niemczech; powrót do Polski, gospodarowanie na wsi; życie rodzinne i konflikty w rodzinie; prowadzenie sklepu owocowego; budowa własnego domu.
Akc.: c 1986 556
Keywords: Niemcy; robotnicy 20 w. praca; wieś 20 w.