Historia życia i pracy robotnika 1907-1981. 1981 (1981)
Opis: życia w Przemyślu, I wojny światowej, nauki w szkole i zawodu ślusarza, kontaktów z socjalistami, ślubu, prowadzenia własnego warsztatu, II wojny światowej, deportacji w głąb ZSRR, pracy w Kurszabie, po wojnie powrót do Polski, wyjazd do Szczecina, powtórny ślub, praca w "Ogmenie"; aktywista PZPR, racjonalizator.
Akc.: c 1986 557
Keywords: Kurszaba; m; Rosja; Szczecin; Pomorze; Przemyśl; Ziemie Odzyskane; zesłania; Małopolska; deportacje 20 w.; robotnicy 20 w. praca; wojna 1914-1918 I światowa; wojna 1939-1945 II światowa