Pamiętnik 1914-1981. 1981 (1981)
Zwyczaje i stosunki społeczne na wsi i w folwarku wielkopolskim w okresie przedwojennym; życie rodziny robotniczej w Poznaniu, sytuacja bezrobotnych i incydenty z policją; służba wojskowa, kampania wrześniowa; praca przeładunkowego i drobne sabotaże na kolei w czasie wojny.
Akc.: c 1986 559
Keywords: Poznań; m; Wielkopolska; robotnicy 20 w. praca; wieś 20 w.; wojsko 20 w.