Autobiografia człowieka pokolenia odchodzącego 1916-1981. 1981 (1981)
Uboga rodzina wiejska; od 14-ego roku życia praca zarobkowa- najpierw w majątku ziemskim, potem w PKP, jako górnik (lata okupacji), żołnierz WP; po wojnie m.in. jako magazynier, kasjer, księgowy.
Akc.: c 1986 569
Keywords: robotnicy 20 w. praca; wieś 20 w.