Wspomnienia 1907-1916. 1981 (1981)
Dzieje rodziny do 1916 r.; wieś wielkopolska przed I wojną światową, nauka w szkole niemieckiej i polskiej; ruchy chłopsko-robotnicze w Wielkopolsce, nauka zawodu, służba w wojsku, działalność w KPP, uwięzienie w Rawiczu. Relacje innych osób spisane przez autora.
Akc.: c 1986 570
Keywords: Wielkopolska; Rawicz; m; więzienie; robotnicy 20 w. praca; wieś 20 w.; wojsko 20 w.