Pamiętnik 1945-1981. 1981 (1981)
Problematyka nierówności zawodowej kobiet i mężczyzn, przeszkody społeczne ruchu racjonalizatorskiego, robotniczy punkt widzenia na gospodarkę lat 70-tych i przemian 1980 r.; działalność związków zawodowych i znaczenie działań strajkowych tego okresu.
Akc.: c 1986 578
Keywords: robotnicy 20 w. praca; strajki 20 w.