Wspomnienia 1926-1981. 1981 (1981)
Warunki życia w przedwojennej robotniczej dzielnicy Poznania- Wildzie; sposoby przejmowania środków produkcji pozostawionych przez okupanta; pierwszy strajk w HCP w 1945 r.; walki z UPA w Bieszczadach; epizody z Poznańskiego Czerwca 1956 r.; kształtowanie się polskiego języka zawodowego; zakładowa służba zdrowia.
Akc.: c 1986 580
Keywords: Ukraina; Bieszczady; Wielkopolska; Poznań; m; robotnicy 20 w. praca; strajki 20 w.