Pamiętnik Robotnika 1927-1981 1981 (1981)
Opis dzieciństwa (nauka w szkole powszechnej, pomoc w gospodarstwie rolnym), lat wojny (ukończenie nauki w szkole podstawowej, praca przymusowego robotnika w majątku rolnym, współpraca z ruchem oporu, udział w bitwie pod Gruszką w 1944 r.) oraz nauki po wyzwoleniu w gimnazjum mechanicznym w Końskich.
Akc.: c 1986 597
Keywords: Końskie; gimnazjum mechaniczne; Gruszka; bitwa; robotnicy 20 w. praca