Wspomnienia 1944-1981. 1981 (1981)
Represje za słuchanie obcych radiostacji w latach powojennych, zakładanie spółdzielni produkcyjnych; opis nauki; działalność społeczna i związkowa, grudzień 1970 r. i spotkanie z J.Cyrankiewiczem; partia po 1970 r., etat redaktora gazety zakładowej; studia zaoczne; polityczne dojrzewanie klasy robotniczej w Ursusie; działalność partii, rad pracowniczych po sierpniu 1980 r., postawy środowiska robotniczego, stan wojenny- strajk, sytuacja w partii, przydział do straży przemysłowej.
Akc.: c 1986 611
Keywords: Warszawa; m; Mazowsze; Polska; polityka wewnętrzna; robotnicy 20 w. praca; strajki 20 w.