Wspomnienia 1924-1981. 1981 (1981)
Stosunki narodowościowe w Zdolbunowie, rodzinnym mieście na kresach wschodnich, pierwsze prace zarobkowe, aresztowanie i wysiedlenie na Syberię w 1941 r., ucieczka do wojska polskiego, udział w walkach o Wał Pomorski w kompanii zwiadu, ukończenie liceum i studiów po wojnie, warunki pracy lekarza rejonowego.
Akc.: c 1986 660
Keywords: Ukraina; Syberia; zesłania; Rosja; Zdolbunowo; m; deportacje 20 w.; mniejszości narodowe 20 w.; robotnicy 20 w. praca; wojsko 20 w.