Wspomnienia i refleksje 1904-1950 (1981)
Szkoła niemiecka w Poznaniu, łączenie nauki z pracą, przedwojenny Poznań, powstanie wielkopolskie, pierwsze prace, służba wojskowa, praca w zakładach H. Cegielski, walki polityczne w latach 20-tych, działalność społeczna i polityczna, wybuch wojny, pobyt w obozie koncentracyjnym, powrót do pracy w HCP.
Akc.: c 1986 717
Keywords: Niemcy; obozy koncentracyjne; Poznań; m; powstanie; Wielkopolska; obozy 20 w.; obozy koncentracyjne 20 w.; robotnicy 20 w. praca; robotnicy 20 w. wykształcenie; wojsko 20 w.