Wspomnienia z Polesia (1971)
Wyjazd z Homla do Siedlec w 1919 r., osiedlenie się w Brześciu n. Bugiem; ewakuacja w czasie wojny 1920 r., powrót i odbudowa gospodarstwa, dzierżawy folwarków: Oleszkowicze, Skweryki, Zabłocie pod Brześciem, opisy zwyczajów i obyczajów ludności wiejskiej tych okolic; osiedleniu się w Brześciu, działalność społeczna w Brześciu: opieka nad dziećmi i młodzieżą w ramach Towarzystwa św. Wincentego a Paulo, działalność Caritasu w Brześciu, utworzenie sierocińca pod opieką Zgromadzenia Braci św. Józefa, działalność społeczna księży.
List do Hieronima Tukalskiego Nielubowicza z 1972 r.
Keywords: Majątki ziemskie; dzierżawa; Polska; Dzieciństwo i młodość; Wojna 1919-1920 polsko-bolszewicka; Rolnictwo; Towarzystwa; Folklor; Kresy wschodnie Rzeczypospolitej; Sierocińce; opieka społeczna; Bug rz; Oleszkowice w; Siedlce m; Brześć nad Bugiem m; Caritas; Skweryki w; Towarzystwo Św. Wincentego a Paulo; Zabłocie nad Bugiem w; sierociniec; Homel m; Białoruś