Bracia Sułkowscy. Pochodzenie i młodość (1945)
Praca doktorska obejmuje studia nad pochodzeniem rodu Sułkowskich, ich stosunkami rodzinnymi i wychowaniem. Przedstawia losy czterech Sułkowskich: Augusta, Aleksandra, Franciszka i Antoniego, którzy w dobie Stanisława Augusta odegrali znaczącą rolę. Na szczególną uwagę zasługuje tablica genealogiczna - uzupełnienie badań heraldyków i biografów zajmujących się Sułkowskimi. Karierę Józefa Aleksandra autor tłumaczy zażyłością z przyszłym Augustem III w latach młodości, tym bardziej że liczni Sułkowscy pozostawali w służbie saskiej.
Pierwszy rozdział pt.``Wstęp. O literaturze i źródłach'' w dwóch egzemplarzach (drugi egzemplarz od k. 173-206