Listy otwarte Jędrzeja Giertycha (1946)
Listy otwarte, apele do społeczenstwa polskiego z lat 1946-1989: ``List otwarty do społeczeństwa polskiego w sprawie polityki polskiej'' z lutego 1946 r. k. 1-4. - ``List otwarty'' z października 1957 r. (w sprawie rozpowszechniania wiedzy o Polsce) k. 5-7. - ``List do społeczeństwa polskiego w kraju'' z 12 marca 1976 r. (o niebezpieczeństwach grożących Polsce) k. 8-14. - ``List otwarty do społeczeństwa polskiego w kraju'' z 1 czerwca 1976 r. (inna wersja listu z 12 marca 1976 r.) k. 15-22. - ``Do polskiej opinii publicznej'' z 23 kwietnia 1977 r. (kilka egz. protestu wobec kampanii przeciw polskiemu obozowi narodowemu z podpisami różnych osób) + podziękowanie za złożenie podpisu k. 23-49. - List w sprawie zaległej korespondencji z 17 lutego 1981 r. k. 50. - List otwarty do Stacji Radiowej WPON Radio ``Polish Verieties Program'' z 12 marca 1983 r. (w sprawie audycji o liście otwartym do społeczeństwa polskiego w kraju) k. 51. - List w sprawie przedpłaty na publikację ``Tysiąc lat historii polskiego narodu'' z listopada 1985 r. k. 52. - ``List otwarty do społeczenstwa polskiego'' z 19 grudnia 1985 r. (w sprawie planów przewiezienia Żydów ze Związku Radzieckiego do Polski) k. 53-54. - List w sprawie zalegania z korespondencją na skutek wypadku z 26 lipca 1987 r. k. 55. - List do własnych dzieci z 14 grudnia 1987 r. k. 56. - List w sprawie przedpłaty na powieść ``U świtu'' z 1989 r. k. 57. - List do członków i sympatyków Stronnictwa Narodowego [b.d.] k. 58. - ``Jak Polska odzyskała Ziemie Zachodnie'' [b. d.] k. 59. - ``Okólnik do czytelników i przyjaciół ''Opoki`` '' k. 60-62
Giertych Maciej Kórnik c 2006 1437
Keywords: Partie polityczne; Stronnictwo Narodowe; Towarzystwo imienia Romana Dmowskiego; Anglia; Towarzystwa