Katechizm religii katolickiej
Zawiera objaśnienia zasad wiary katolickiej, Pisma Świętego i liturgii k. 1-237. - K. 238 dołączona później przez prof. S. Bodniaka i z jego notatką: "Katechizmowa tłumaczona z niemieckiego"
Katechizm jest tłumaczeniem pol. z języka niem. - Do niektórych stron dołączono kartki z niemieckimi fragmentami tekstu. - W tekście brak części drugiej, którą prawdopodobnie pominięto przy tłumaczeniu tekstu niem. - Okładka, w którą zawinięto luźne karty z tytułem: "Historya naturalna dla C. Działyńskiej" pochodzi z innego dzieła. - Z tyłu na wewnętrznej stronie obwoluty notatka prof. S. Bodniaka: "Zachować ze względu na str. 327 i dalsze
Keywords: Katechizm; Katolicyzm