``Józef Piłsudski (1867-1935). Legenda i rzeczywistość'' - Rada Redakcyjna Wydawnictw UAM (1985)
1. Pajewski Janusz, Postać dziejowa Józefa Piłsudskiego k. 1-17
Zawiera przygotowane do druku wersje referatów z sympozjum naukowego zorganizowanego przez Instytut Historii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu w maju 1985 z okazji 50 rocznicy śmierci J. Piłsudskiego oraz dwa dodatkowe referaty Anastazji Bohdan związane tematycznie