Materiały dotyczące historii Wielkopolski do pocz. XX w. (m.in. zabory, strajk dzieci wrzesińskich)
Gomolec Ludwik (1914-1996): Opis geograficzno-historyczny miasta Środy [Wielkopolskiej], k. 157-360.
Keywords: Zabór pruski; szkolnictwo i oświata; Strajk szkolny 1901 r. we Wrześni; Szkolnictwo; Germanizacja; Polska; Środa Wielkopolska (woj. wielkopolskie); Wielkopolska; Tajne nauczanie w Wielkopolsce 1939-1945