Protokoły posiedzeń sądowych rady Nowego Miasta Torunia z 1444 r. - fragment
Anno Domini MCCCCXLIIII proxima dominica ante Epiphanie Domini, Andreas Hertil hat gesessen bey dem gantzen sitczenden rathe und hat vorlibt und vorjohet, das der rath die sache und schelungen czwissen em und dem rathe von der kirchen wegen haben bericht und hingelegit als von des testamentes der 6 mrc wegen, dy der kirche noch seines weibes tode sint gefallen und her sich der underwinden wolde etc. Das ist also mit em gelossen, das her dy 6 mrc der kirchen hat lossen volgen, wen sie recht dorczu hat und her sal behalden, was her hat. Ouch hatte her gesprochen gefach und vil, das em dy kirche vil schuldig were, das wart em ouch vorgehalden. Doruff endwerte her sprechende, das were wor, sunder her welde das nymmer forderen noch manen noch keyner von dem seinen czu ewigen tagen. Ouch sprach her, das her keine schase(y)noch rechern(z) dovon hette und dy kirche sulde unbekommert bleiben umbe dy sachen in perpetuum.
Inw. Muzeal. Z. Grocholskiej nr 207.
Keywords: Sądy miejskie; Testament; Toruń (woj. kujawsko-pomorskie)