Vitae Episcoporum Cracoviensium (1791)
Katalog obejmuje biskupów krakowskich od Prohora do Feliksa Turskiego, (omówiony jest ingres tylko tego ostatniego). Brak wzmianek o rozbiorach Polski, zatem katalog powstał prawdopodobnie w latach 1791-1795. Autor korzystał obficie z istniejącej literatury i to zarówno z kronik Długosza, Miechowity, Kromera, Bielskiego, Piaseckiego i Kochowskiego jak i z opracowań specjalnych: Starowolskiego, Łubieńskiego, Kątskiego, Korczyńskiego, Sołtyka, Niesieckiego, Bzowskiego, Szczygielskiego i Grodzickiego oraz z innych sporadycznie cytowanych prac. Porównanie z późniejszym katalogiem powstałym w kręgu kapituły krakowskiej świadczy korzystnie o warsztacie autora, obficie (chociaż czasem niekonsekwentnie) wykorzystującego przypisy.
Między k. 2v. i 3 kilka wyrwanych kart zawierających wstęp do katalogu.
Keywords: Duchowieństwo katolickie; katalogi; Polska; Biskupi; katolicyzm; Krakowska, diecezja (katol.)