Obraz dokładny Królestwa Polskiego wystawiony Piusowi czwartemu [! piątemu] przez księdza [Juliusza] Ruggieri, powracającego z poselstwa do Zygmunta Augusta 1568
Relacja o Królestwie Polskiem, zaczęta roku zeszłego, a dla różnych ważnych zatrudnień dokończona dopiero 30 lipca 1604 w Krakowie, uczyniona przez Jego Eminencyją kardynała [Erminio] Valenti.
Autorem relacji prawdopodobnie nie jest E. Valenti, a Klaudiusz Rangoni
Keywords: Relacje nuncjuszy