Politia Krolestwa Polskiego na xtałt Aristotelowich Polytik wipissana, y na swiath dlya dobrego pospolitego trzemy xięgamy wydana. Przez Stanisława Orzechowskiego Roxolana
Politia Krolestwa Polskiego na xtałt Aristotelowich Polytik wipissana, y na swiath dlya dobrego pospolitego trzemy xięgamy wydana. Przez Stanisława Orzechowskiego Roxolana, k. 1-210.
Rkps pisany jedną ręką, pismo z końca 16 w., staranne. Na ostatniej stronie (210) stronie wpisana łacińska maksyma i jej polskie tłumaczenie. Próby pióra. W tekście w kilkunastu miejscach skreślenia, na s. 31, 127, 175 i 176 u dołu wpisane atramentem liczby, kolejno-4, 6, 8, 9. Zniszczone (szczególnie od s. 189) prawe górne rogi uzupełnione w czasie renowacji w BK. Paginacja późniejsza, prawdopodobnie z okresu jego wydania przez T. Działyńskiego. Na lewym marginesie s. 60 cztery odciski suchej pieczęci z herbem Kościesza, ślady ich przebicia widoczne także na s. 55, 56, 57, 58 i 59.
Keywords: Literatura polska