Obszerna relacya Ostatniey Podróży do Turek, Pracy, Pilnosci y sławnego Zawarcia Traktatu pod Karłowicami 1698. Przez J. W. Stanisława Małachowskiego woiewodę Poznanskiego, Łukowskiego, Krzeczowskiego ettc. starostę Wielkiego Krola Jmci y Rzepltey Polskiej Posła. Sub Auspicijs Nayiasn[ieyszego] Krola Jmci Augusta II. szczęsliwie Tron Polski obsiadaiącego (1751)
Relacja z poselstwa S. Małachowskiego k. 1-76 ``Traktat Karlowiecki z extraktu oryginalnego wypisany'' k. 77-91
Rkps jest kopią wyciągu z metryki kor., potwierdzonego przez króla Stanisława Augusta 7 V 1766 r., sporządzoną wprost z niego albo z innego odpisu tegoż wyciągu (por. k. 75-76). Odpis traktatu jest również kopią wyciągu z metryki, uwierzytelnionego przez Stanisława Augusta 31 X 1769 r. (por. k. 78 i k. 91).
Keywords: Podróżnictwo; Literatura podróżnicza; Turcja; Polska; a Turcja