``Dyaryusz Korrespondencyi [... Adama] Tarła, woiewody lubelskiego, z [... Stanisławem] Poniatowskim, woiewodą mazowieckim y [...] podkomorzym koronnym synem jego [Kazimierzem] oraz y z innemi z okazyi xiązki iakieysiś francuskiey pod tytułem |Szpieg pospolity y polityczny etc. wydaney, wynikaiących z opisaniem wszystkich cyrkumstancyi między Temiż osobami zachodzących zaczynaiących się od Dnia 2. Novembra 1743.''
``Kopia listu [...] woiewody lubelskiego [Adama Tarły] do [...] woiewody mazowieckiego [Stanisława Poniatowskiego [...] d. 2 Novembris 1743 z francuskiego ięzyka na Polski przetłumaczonego'' k. 3 ``Kopia responsu [...] woiewody mazowieckiego na list [...] woiewody lubelskiego d. 3 Novembris datowanego'' k. 3v ``Kopia powtórnego listu [...] woiewody lubelskiego do [...] woiewody mazowieckiego d. 3 Novembris datowanego itidem z francuskiego przetłumaczonego'' k. 4 ``Kopie listów [...] podkomorzego koronnego [Kazimierza Poniatowskiego] do [...] woiewody lubelskiego [...] pierwszy de 5 Novembris [...] 1743'' k. 4v ``Drugi [list Kaz. Poniatowskiego] 11. Novembris z Puław'' k. 5-6 Kopia listu [...] prymasa do [...] wwdy lubelskiego [...] z Łowicza ie 8 9bris``; do Podkomorzego kor. 1743; do kanclerza w. kor. [Załuski Andrzej Stanisław k. 6-17 ''Kopia responsu [...] podkomorzego koron. na list [...] kuchmistrza koronn. z Puław ie 18 novembris pisanego`` k. 17 Relacya z Puław ie. 17 9bris 1743'' k. 18-20 ``Relacya powtórna z Puław d. 20 Novembris'' k. 20 ``Relacya o poiedynku między [...] woiewodą lubelskim y [...] podkomorzym kor. d. 21 Novembris 1743'' k. 20v-22 ``Kopia obowiązania ślubem czyli założenia aresztu y zatamowaniu poiedynku nomine regio, 20. 11. 1743'' k. 22v-23 ``Tren żałosny slachcica polskiego nad porożnionemi dwoma domami zacnemi a nie winnie [tj. między Tarłami i Poniatowskimi]'' k. 23v-25 ``Descriptio poiedynku pod Markuszowem'' k. 25 ``Epitafium [...] Adamowi Tarłowi [...] d. 14 Martii [...] 1744 [...] od [...] Poniatowskiego [...] na poiedynku zginionemu'' k. 25v-28 ``Poiedynek poetycznym wierszem opisany [...] wwdy lubelskiego z [...] podkomorzym [...]'' k. 28-29 ``Ogłos żałosny nad fatami [...] wwdy lubelskiego od Horacyusza polskiego in anno 1744 d. 13 Martii'' k. 29-30 ``Proiekt'' k. 30v ``Replika'' k. 31 ``Justyfikacya [...] stolnika Czernieckiego'' k. 31v ``Kopia testamentu [...] Tarła wwdy lubelskiego d. 14 Septembris 1743 uczynionego'' k. 32-35v ``Dyskurs Topora z Ciołkiem wadzących się y poiedynkuiących w inwentarzu staruszka Ezopa znaleziony'' k. 35v-41
k. 1 i 42 czyste
Keywords: Literatura okolicznościowa; Literatura polska; Obyczaje; Listy