"Dyaryusz Korrespondencyi [... Adama] Tarła, woiewody lubelskiego, z [... Stanisławem] Poniatowskim, woiewodą mazowieckim y [...] podkomorzym koronnym synem jego [Kazimierzem] oraz y z innemi z okazyi xiązki iakieysiś francuskiey pod tytułem |Szpieg pospolity y polityczny etc. wydaney, wynikaiących z opisaniem wszystkich cyrkumstancyi między Temiż osobami zachodzących zaczynaiących się od Dnia 2. Novembra 1743."
"Kopia listu [...] woiewody lubelskiego [Adama Tarły] do [...] woiewody mazowieckiego [Stanisława Poniatowskiego [...] d. 2 Novembris 1743 z francuskiego ięzyka na Polski przetłumaczonego" k. 3 "Kopia responsu [...] woiewody mazowieckiego na list [...] woiewody lubelskiego d. 3 Novembris datowanego" k. 3v "Kopia powtórnego listu [...] woiewody lubelskiego do [...] woiewody mazowieckiego d. 3 Novembris datowanego itidem z francuskiego przetłumaczonego" k. 4 "Kopie listów [...] podkomorzego koronnego [Kazimierza Poniatowskiego] do [...] woiewody lubelskiego [...] pierwszy de 5 Novembris [...] 1743" k. 4v "Drugi [list Kaz. Poniatowskiego] 11. Novembris z Puław" k. 5-6 Kopia listu [...] prymasa do [...] wwdy lubelskiego [...] z Łowicza ie 8 9bris"; do Podkomorzego kor. 1743; do kanclerza w. kor. [Załuski Andrzej Stanisław k. 6-17 "Kopia responsu [...] podkomorzego koron. na list [...] kuchmistrza koronn. z Puław ie 18 novembris pisanego" k. 17 Relacya z Puław ie. 17 9bris 1743" k. 18-20 "Relacya powtórna z Puław d. 20 Novembris" k. 20 "Relacya o poiedynku między [...] woiewodą lubelskim y [...] podkomorzym kor. d. 21 Novembris 1743" k. 20v-22 "Kopia obowiązania ślubem czyli założenia aresztu y zatamowaniu poiedynku nomine regio, 20. 11. 1743" k. 22v-23 "Tren żałosny slachcica polskiego nad porożnionemi dwoma domami zacnemi a nie winnie [tj. między Tarłami i Poniatowskimi]" k. 23v-25 "Descriptio poiedynku pod Markuszowem" k. 25 "Epitafium [...] Adamowi Tarłowi [...] d. 14 Martii [...] 1744 [...] od [...] Poniatowskiego [...] na poiedynku zginionemu" k. 25v-28 "Poiedynek poetycznym wierszem opisany [...] wwdy lubelskiego z [...] podkomorzym [...]" k. 28-29 "Ogłos żałosny nad fatami [...] wwdy lubelskiego od Horacyusza polskiego in anno 1744 d. 13 Martii" k. 29-30 "Proiekt" k. 30v "Replika" k. 31 "Justyfikacya [...] stolnika Czernieckiego" k. 31v "Kopia testamentu [...] Tarła wwdy lubelskiego d. 14 Septembris 1743 uczynionego" k. 32-35v "Dyskurs Topora z Ciołkiem wadzących się y poiedynkuiących w inwentarzu staruszka Ezopa znaleziony" k. 35v-41
k. 1 i 42 czyste
Keywords: Literatura okolicznościowa; Literatura polska; Obyczaje; Listy