"Antiqua Sarmatarum Gentilitia Peruetustaeque Nobilitatis Polonae Insignia ad domum Wierusz Kowalski spectantia."
Opis herbów z rysunkami piórkiem, informacje o ich pochodzeniu, szczegóły genealogiczne. Herby: Wierusz, Gozdawa, Nabram, Pomian, Jelita, Pilawa, Nowina vel Złotogoleńczyk, Dria alias Mutina, Arca Noe alias Korab, łodzia, Ogończyk, Pułkozic, Odrowąż, Starza alias Topór.
Pismo jednej ręki; k. 1-2, 34-36 puste.
Keywords: Półkozic herb; Heraldyka polska; Arca Noe herb; Złotogoleńczyk herb; Pomian herb; Ogończyk herb; Herbarze polskie; Dryja herb; Rody; Polska; Korab herb; Mutina herb; Starza herb; Wierusz herb; Pilawa herb; Odrowąż herb; Gozdawa herb; Nowina herb; Jelita herb; Genealogia; Zadora herb; Nabram herb; Topór herb; Łodzia herb; Płomieńczyk herb