Gazety pisane 1747 (1747)
Z Drezdna[!] die 15ta Martii anno 1747 k. 20-21 Dekrety króla dla księstwa saskiego; kreowanie nowych sekretarzy; pogłówne nałożone ``od naypierwszego ministra aż do naymnieyszego wolnych lub niewolnych ludzi''; szlachta płaci ``od fortuny y dóbr swoich''. Rekruci z Polski. Hiszpania i Francja obiecuje pomoc Genui; Anglia występuje przeciw Francji; de Saze feldmarszałek franc. jest w pogotowiu. Z W-wy 23 03.: powrócił wda ruski, wda inflancki i wda bełzki. Mrozy i śniegi
Mf 874
Keywords: Gazety rękopiśmienne