Gazety pisane 1751 (1751)
Particularia Cudzoziemskie 1751 k. 14-15 Król francuski w trudnej sytuacji, ``erekcya szkoły żołnierskiey w Paryżu wszędzie znayduie approbacyą. Dysydenci opuszczają Francję, kierując się do Anglii, dzieje się to na skutek edyktu w sprawie ślubów, z chrztu i pogrzebów. Z Drezna 20-24 03.: gala u królewicza Fryderyka ''z muzyką y kantatą włoską, którą się dał słyszeć sławny śpiewak Salimbeja``. Król poluje na głuszce. Ks. referendarz kor. wraca do Polski. Wakuje biskupstwo kujawskie. Choruje p. Collowrat, matka gen. Brühlowej. Z W-wy 1 04.: kanclerz w. kor. zalimitował sądy asses. i jedzie do Końskich, a następnie do Drezna. Koadiutor Sołtyk jedzie w sandomierskie. Śmierć bpa kujawskiego, o spadek po nim zabiega synowiec Czapski, sta kościerzyński
st. zas.
Keywords: Gazety rękopiśmienne