Akta prywatne i majątkowe Działyńskich z XVII-XVIII wieku dotyczące różnych majątków, m. in.: gniewoszowskiego, jaksickiego, klonowskiego - Działyńscy; Ścibor-Bogusławski wicepodkomorzy sieradzki, Andrzej h. Ostoja; Łąkowski, Bartłomiej; Łepicka, Anna; Woliński pisarz prowentowy sarnowski, Józef; Działyński wojewoda kaliski, Augustyn h. Ogończyk; Działyński senator-wojewoda, Ksawery h. Ogończyk; Działyński starosta nakielski, Marcin h. Ogończyk; Łączyński; Pilchowski, Adam; Szołdrski starosta generalny wielkopolski, Ludwik Bartłomiej
Transport do Gniewoszowa przez p. Kostrzyckiego dnia 13.09.1789 : wykaz bydła, k. 188.
Pol. Łac. Niem.
Keywords: Ordynacje rodowe; gospodarka; Polska; Transport; dokumentacja; Tranzyt; Wieś; Folwark; Klucz (majątek ziemski); Handel; Majątki ziemskie; Ziemiaństwo; Karczmy; Łąki i pastwiska; Przesłuchanie świadka; Sądy dominalne; Sądy wiejskie; Sumariusz; Gąbin (woj. mazowieckie; pow. płocki; gm. Gąbin); Korytów (woj. mazowieckie; pow. żyrardowski; gm. Radziejowice); Krobów (woj. mazowieckie; pow. grójecki; gm. Grójec); Miedzechów (woj. mazowieckie; pow. grójecki; gm. Jasieniec); Gostynin (woj. mazowieckie); Grójec (woj. mazowieckie); Guzów (woj. mazowieckie; pow. żyrardowski; gm. Wiskitki); Hołotki (Ukraina); Hrebinka (Ukraina); Karapyszi (Ukraina); Gniewoszów (woj. mazowieckie; pow. kozienicki; gm. Gniewoszów); Łąkie (woj. wielkopolskie; pow. złotowski; gm. Lipka); Mszczonów (woj. mazowieckie; pow. żyrardowski; gm. Mszczonów); Pakość (woj. kujawsko-pomorskie; pow. inowrocławski; gm. Pakość); Jaksice (woj. kujawsko-pomorskie; pow. inowrocławski; gm. Inowrocław); Moszny (Ukraina); Sarnów (woj. mazowieckie; pow. kozienicki; gm. Gniewoszów); Siniarzewo (woj. kujawsko-pomorskie; pow. aleksandrowski; gm. Zakrzewo); Świdówek (Ukraina); Warka (woj. mazowieckie; pow. grójecki; gm. Warka); Warszawa (woj. mazowieckie); Sochaczew (woj. mazowieckie); Sokołowo (woj. kujawsko-pomorskie; pow. golubsko-dobrzyński; gm. Golub-Dobrzyń); Kobyla Góra (woj. wielkopolskie; pow. ostrzeszowski; gm. Kobyla Góra); Olszyna (woj. wielkopolskie; pow. ostrzeszowski; gm. Ostrzeszów); Palaniczyńce (Ukraina); Parzynów (woj. wielkopolskie; pow. ostrzeszowski; gm. Kobyla Góra); Pawołocz (Ukraina); Pilica (rzeka); Pomorze; Rakutowo (woj. kujawsko-pomorskie; pow. włocławski; gm. Kowal); Rogaszyce (woj. wielkopolskie; pow. ostrzeszowski; gm. Ostrzeszów); Dobra (woj. wielkopolskie; pow. ostrzeszowski); Dąbroszyn (woj. wielkopolskie; pow. koniński; gm. Rychwał); Dębice (woj. kujawsko-pomorskie; pow. włocławski; gm. Włocławek); Główiew (woj. wielkopolskie; pow. koniński; gm. Stare Miasto); Grzymiszew (woj. wielkopolskie