Akta sądowe grodzkie ziem zaboru rosyjskiego - Katarzyna; Jabłonowski wojewoda poznański, Antoni Barnaba; Mieczkowski archiwista grodzki kijowski, Mikołaj; Bestkowski, Dionizy; Dorożyński sędzia grodzki latyczowski, Tomasz; Działyński szef X regimentu pieszego wojsk koronnych, Ignacy Józef h. Ogończyk; Woronicz podczaszy orwucki, Józef Konstanty h. Pawęża; Woronicz kasztelan kijowski, Nikodem Kazimierz h. Pawęża; Woronicz kasztelanka bełska, Szczęsna z. Szumska (Działyńska) h. Pawęża; Wrzeżewski archiwista grodzki żytomierski, Mikołaj; Milewski wojski owrucki, Marcin; Mrówczyński wojski przemyski, Józef; et al.
Sprawa sporna o majątek po Woroniczach. Dnia 31.01.1794 w grodzie latyczowskim wstawili się Wincenty Dybski w imieniu Ignacego i Szczęsnej z Woroniczów Działyńskich i Tomasz Dorożyński, który jako zarządca prowentów należących do majątku jego żony Cecylii z Rozwadowskich Woroniczowej, wdowy po Ignacym Woroniczu, zmarłej dnia 15.05.1788, rościł sobie pretensje do majątku woroniczowskiego, na którym dorobił się fortuny i opłacał domniemane długi Woroniczów ; drugi odpis ; delikatny odcisk pieczęci sądu ziemskiego latyczowskiego (k. 41v); k. 41-44.
Pol. Łac.
Keywords: Konfederacja 1792 r. targowicka; Zastaw; prawo; Polska; Zażalenie (prawo); Woronówka (Ukraina; obw. kijowski; rej. obuchowski); Balików (Ukraina); Berezówka (Ukraina); Bergiele (Ukraina; obw. chmielnicki; rej. starokonstantynowski); Chałcza (Ukraina; obw. kijowski; rej. obuchowski); Chodorów (Ukraina; obw. lwowski; rej. żydaczowski); Denesze (Ukraina; obw. żytomierski; rej. żytomierski); Dubno (Ukraina; obw. rówieński; rej. dubieński); Grzebienie (Ukraina); Lipowy Róg (Ukraina); Lublin (woj. lubelskie); administracja; Illaszówka (Ukraina); Juszki (obw. kijowski; rej. obuchowski); Kijów (Ukraina); Korczak (Ukraina; obw. żytomierski); Latyczów (Ukraina; obw. chmielnicki; rej. latyczowski); Latyczów (Ukraina); Grzybowo (woj. pomorskie; pow. kościerski; gm. Kościerzyna); Zasław (Ukraina); Zikracze (Ukraina; obw. kijowski; rej. obuchowski); Żytomierz (Ukraina; obw. żytomierski); Piławce (Ukraina; obw. chmielnicki; rej. starosieniawski); Rudeń (Ukraina); Ryszczów (Ukraina); Starokonstantynów (Ukraina; obw. chmielnicki); Szczuczynki (Ukraina); Szumsk (Ukraina; obw. tarnopolski; rej. szumski); Trojanów (Ukraina; obw. żytomierski; rej. żytomierski); Ułaniki (Ukraina); Wolica (Ukraina; obw. tarnopolski); Tradowanie; Kondescensja; Manifest; Sądy Konfederackie Latyczowskie; Spór o majątek; Konstytucja 3 maja 1791 r.; Kontrakt zastawny; Kontrakty dubieńskie