Akta sądowe grodzkie ziem zaboru rosyjskiego - Katarzyna; Jabłonowski wojewoda poznański, Antoni Barnaba; Mieczkowski archiwista grodzki kijowski, Mikołaj; Bestkowski, Dionizy; Dorożyński sędzia grodzki latyczowski, Tomasz; Działyński szef X regimentu pieszego wojsk koronnych, Ignacy Józef h. Ogończyk; Woronicz podczaszy orwucki, Józef Konstanty h. Pawęża; Woronicz kasztelan kijowski, Nikodem Kazimierz h. Pawęża; Woronicz kasztelanka bełska, Szczęsna z. Szumska (Działyńska) h. Pawęża; Wrzeżewski archiwista grodzki żytomierski, Mikołaj; Milewski wojski owrucki, Marcin; Mrówczyński wojski przemyski, Józef; et al.
Sprawa sporna o majątek po Woroniczach. Dnia 31.01.1794 w grodzie latyczowskim wstawili się Wincenty Dybski w imieniu Ignacego i Szczęsnej z Woroniczów Działyńskich i Tomasz Dorożyński, który jako zarządca prowentów należących do majątku jego żony Cecylii z Rozwadowskich Woroniczowej, wdowy po Ignacym Woroniczu, zmarłej dnia 15.05.1788, rościł sobie pretensje do majątku woroniczowskiego, na którym dorobił się fortuny i opłacał domniemane długi Woroniczów ; drugi odpis ; delikatny odcisk pieczęci sądu ziemskiego latyczowskiego (k. 41v); k. 41-44.
Pol. Łac.
Keywords: Konfederacja 1792 r. targowicka; Zastaw; prawo; Polska; Zażalenie (prawo); Woronówka (Ukraina, obw. kijowski, rej. obuchowski); Balików (Ukraina); Berezówka (Ukraina); Bergiele (Ukraina, obw. chmielnicki, rej. starokonstantynowski); Chałcza (Ukraina, obw. kijowski, rej. obuchowski); Chodorów (Ukraina, obw. lwowski, rej. żydaczowski); Denesze (Ukraina, obw. żytomierski, rej. żytomierski); Dubno (Ukraina, obw. rówieński, rej. dubieński); Grzebienie (Ukraina); Lipowy Róg (Ukraina); Lublin (woj. lubelskie); administracja; Illaszówka (Ukraina); Juszki (obw. kijowski, rej. obuchowski); Kijów (Ukraina); Korczak (Ukraina, obw. żytomierski); Latyczów (Ukraina, obw. chmielnicki, rej. latyczowski); Latyczów (Ukraina); Grzybowo (woj. pomorskie, pow. kościerski, gm. Kościerzyna); Zasław (Ukraina); Zikracze (Ukraina, obw. kijowski, rej. obuchowski); Żytomierz (Ukraina, obw. żytomierski); Piławce (Ukraina, obw. chmielnicki, rej. starosieniawski); Rudeń (Ukraina); Ryszczów (Ukraina); Starokonstantynów (Ukraina, obw. chmielnicki); Szczuczynki (Ukraina); Szumsk (Ukraina, obw. tarnopolski, rej. szumski); Trojanów (Ukraina, obw. żytomierski, rej. żytomierski); Ułaniki (Ukraina); Wolica (Ukraina, obw. tarnopolski); Tradowanie; Kondescensja; Manifest; Sądy Konfederackie Latyczowskie; Spór o majątek; Konstytucja 3 maja 1791 r.; Kontrakt zastawny; Kontrakty dubieńskie