Uniwersytet Poznański 1939-1945 (okupacja niemiecka i odbudowa po wojnie): przemówienie sprawozdawcze JM. Rektora Uniwersytetu Poznańskiego prof. dra Stefana Dąbrowskiego na uroczystej inauguracji 2-go roku akademickiego 1945/46 w Auli Uniwersytetu - Dąbrowski, Stefan (Księgarnia Akademicka, 1946)
W pracy zamieszczono Listę zmarłych i poległych pod okupacją niemiecką pracowników naukowych i funkcjonariuszy U.P.
Stefan Dąbrowski.
Keywords: historia; Szkolnictwo wyższe; Polska; Mowy polskie; Poznań (woj. wielkopolskie)