Komitet Emigracyi Polskiej. Do Emigracyi. [Zawiadomienie. Inc.:] "Obywatele! Zawiadamiając was przed kilko tygodniami o zawiązaniu się naszem, mieliśmy mocną nadzieję, że w krótce wezwiemy całą Emigracyę do porządnego i w sposób najwłaściwszy obmyślonego wymarszu ku ojczystej ziemi [...]" - Dwernicki, Józef; Malinowski, Tomasz; Niewęgłowski, Henryk Grach; Orda, Napoleon; Płużański, Ignacy Romuald; Garnysz, Józef; Jakubowski, Henryk (w drukarni L. Martinet, 1848)
Zawiadomienie o pomocy udzielonej emigrantom, którzy wyruszyli do kraju, rozwinięciu akcji charytatywnej wobec ich rodzin i oświadczenie się przeciw tworzeniu legionu we Włoszech.
Dwernicki [et al.].
Keywords: Wielka Emigracja; Emigracja polityczna; Polska; Polacy za granicą; opieka społeczna; Francja; Wiosna Ludów; Europa; Organizacje polonijne