Pismo do Urzędu. [Inc.:] Ponieważ wezwano, abym dał obraz stanu w jakim się znajduję; nietylko nie uwalniam się od tego, lecz nawet czuję za świętą powinność, aby jawnie wydać to, co w głębi duszy mojej z boleścią od dnia 29 Listopada 1844 roku noszę [...]: Paryż, dnia 16 Lutego 1845 roku - Kamieński, Mikołaj (s.n., 1845)
Pismo wyjaśniające powody wykreślenia się z koła Andrzeja Towiańskiego.
[Mikołaj Kamieński].
Keywords: Wielka Emigracja; Polacy za granicą; Francja; Emigracja polityczna; Polska; Organizacje polonijne; emigracja; polityka