[Dokumenty chłopskie XVIII-XIX w. z Żywca i okolic]
Poszyt trzech kopii dokumentów: 1. Szembek hrabia Aleksander, właściciel dóbr Sól i Nieledwia, sprzedaje swojemu poddanemu - Wojciechowi Brysiowi ze wsi Sól i jego sukcesorom prawo wieczystej dzierżawy ziemi we wsi Sól. Podpisany Aleksander Szembek. Zamek w Porębie, 1785.08.20. 2. Bryś Wojciech rozciąga wieczyste prawo dziedziczenia ziemi (wykupione od Aleksandra hr. Szembeka) na swoich rodzonych i stryjecznych braci: Tomasza, Marcina, Wawrzyńca, Jana, Jakuba (starszego), Stanisława, Jakuba (młodszego) Brysiów. Podpisani: Wojciech Bryś; członkowie urzędu gromadzkiego: Mateusz Bury (wójt Soli); Mateusz Stańco, Jan Butor, Marcin Szczotka - przysiężni; Urszula Szembekowa - właścicielka dóbr; Wincenty Kazimierzski - sporządzający dok. Sól, 1787.09.16. Ekstrak z protokołów zwierzchności dworskiej sporządził Wincenty Kazimierzski - kancelista w dobrach Szembeków, Jan Tarnoszyński - pisarz; 1790.06.19. 3. Wojciech Bury i Tomasz Kubica odsprzedają prawa wieczystej dzierżawy kawałka ziemi Wojciechowi, Tomaszowi, Marcinowi Brysiom. Podpisani sprzedający i kupujący oraz Marcin Szczotka, Adam Janota i Michał Waliczek - świadkowie; Antoni Rechowicz - plenipotent w dobrach Sól oraz dziedziczka Urszula z Wielopolskich Szembekowa. Sól, 1799.05.21. K. 1-3.
Ubytki na kartach: 22, 24-25
Keywords: Chłopi; gospodarka; Polska; Testament; historia; Nieledwia (woj. śląskie); Poręba Żegoty (woj. śląskie); Sól (woj. śląskie)