[Dokumenty chłopskie XVIII-XIX w. z Żywca i okolic] (1828)
Chowaniec Marcin ze wsi Juszczyna - testament. Wymienieni: Regina z d. Pawluś (ze wsi Cisiec) - 1. żona testatora, ich córka Marianna; Agnieszka z d. Dyndys (z Juszczyny) - 2. żona, ich synowie Stanisław i Piotr; Regina z d. Chyla - 3. żona, ich dzieci: Jan, Marcin, Józef, Paweł, Anna (za Pawłem Świniańskim z Juszczyny) i Jadwiga (nieletnia). Wspomniani również: zmarły Paweł Chowaniec - ojciec testatora i Antoni Kupcok (ze wsi Bystra) wierzyciel. Podpisani: testator; Wojciech Polak - wójt Juszczyny; Łukasz Piela - przysięgły; Józef Polak i Jakub Lach - świadkowie; dok. spisał Jakub Leśniowski. Odcisk pieczętny w czerwonym laku. Juszczyna, 1848.04.14. Testament ogłoszono 1850.04.09. K. 1-2.
Uszkodzenia na kartach: 5, 38-39, 45-46.
Keywords: Testament; historia; Polska; Chłopi; gospodarka; Cięcina (woj. śląskie); Juszczyna (woj. śląskie); Kamesznica (woj. śląskie); Milówka (woj. śląskie); Nieledwia (woj. śląskie); Radziechowy (woj. śląskie); Sól (woj. Śląskie); Szare (woj. śląskie)