[Dokumenty chłopskie XVIII-XIX w. z Żywca i okolic]
Lach Jadwiga ze wsi Brzuśnik - cesja majątku na rzecz siostrzeńca Szymona Urbasia (oryg. zapis Urbasz). Wymienieni w dok. siostra Jadwigi L. - Teresa Urbaś oraz jej syn Szymon, wychowaniec Jadwigi L. Podpisani pod dok.: Jadwiga Lach - odstępująca, Szymon Urbaś - przyjmujący oraz z ramienia urzędu gromadzkiego Joachim Matloch [odczyt nazwiska niepewny] szewc, Antoni Kaleta - przysięgły, Andrzej Ficek (z Pietrzykowic) - świadek, Jakub Pawełek - spisujący dok. Brzuśnik, 1839.07.19. Odcisk w czarnym tuszu pieczęci wsi Brzuśnik. K. 1-2.
Liczne ubytki na k. 7-8 i 55.
Keywords: Chłopi; gospodarka; Polska; Testament; historia; Brzuśnik (woj. śląskie); Kamesznica (woj. śląskie); Milówka (woj. śląskie); Nieledwia (woj. śląskie); Pietrzykowice (woj. śląskie); Radziechowy (woj. śląskie); Rajcza (woj. śląskie); Rycerka Dolna (woj. śląskie); Sól (woj. śląskie); Szare (woj. śląskie); Ujsoły (woj. śląskie); Żywiec (woj. śląskie)